UPOZNAVANJE I OVLADAVANJE LIKOVNIM TEHNIKAMA

Ovladanost likovnim tehnikama, njihova svakodnevna dostupnost i upotreba, stvorit će kod djece sigurnost i suverenost u upotrebi; Slobodan odabir korištenja preduvjet je  za kasnije stvaralaštvo i individualni pristup u likovnom izražavanju bez straha ili zadrške, vjerujući sebi i svojoj ideji. Pristupom od jednostavnijeg, ka složenijem možemo u dobi od 3. do 7. godine doseći zavidne razine poznavanja, a onda i stvaranja u području likovnosti. Ne moramo biti opterećeni temama koje ćemo raditi ili konačnim rezultatima. neka nam na prvom mjestu budu sudjelovanje djece, igra i proces, sve ostalo dolazi samo po sebi. 

Prakticiranje ovakvih  vrsta aktivnosti  doprinosi cjelokupnom  razvoju djeteta. 


LIKOVNE TEHNIKE

                                CRTANJE    SLIKANJE   KIPARSTVO   GRAFIKA/prilagođena djeci/   ARHITEKTURA                                                                                        PRIMJENJENA UMJETNOST   DIZAJN   NOVI MEDIJI   

Likovne tehnike nudimo djeci od najranije dobi. Kratkim uvidom u osnovne tehnike kroz radove djece od 2-3-7 godina pratit ćemo dječji likovni izričaj, ali i razvoj.

BOGATSTVO I ORIGINALNOST DJEČJE MAŠTE UVJETOVANI SU SLOBODNIM, SPONTANIM I OSMIŠLJENIM VOĐENJEM U LIKOVNOM IZRAŽAVANJU SVEGA ŠTO ČINI OKOLINU I ŽIVOT DJECE. TADA ONA IMAJU OD ČEGA TKATI SVOJE VIZIJE I IDEJE.

D. Belamarić: Dijete i oblik 


CRTANJE

 - olovka, kreda, tuš, ugljen, flomaster...


2,5 godine
2,5 godine
4,5 godine, igra crtom na zadanoj podlozi s točkama
4,5 godine, igra crtom na zadanoj podlozi s točkama
6 godina, Okićena jelka, flomaster/crni, tanki/
6 godina, Okićena jelka, flomaster/crni, tanki/
7 godina, Doživljaj glazbe, ugljen
7 godina, Doživljaj glazbe, ugljen

Crtanje - likovna tehnika koja crtu stavlja u fokus promatranja. Nalazimo je svugdje oko nas / u mreži, kotaču, češlju, metli, kosi.../.Ono što je pitanje - kako da je dijete uoči, doživi? Odgovor je kroz igru. Pri tom treba voditi računa da se crta ne mora samo vidjeti, da se ona /kao isvi drugi likovni elementi/ može doživjeti različitim osjetilima, te raznovrsnim motivacijskim postupcima. Savladavanjem krećemo nakon olovke i u ostale crtačke tehnike, okrećemo se zahtjevnijim zadacima kroz uočavanja reda, niza, odnosa veličina i oblika, te kompoziciji elemenata ili ljudi u prostoru ili pokretu, već prema mogućnostima djece. 


SLIKANJE

- tempera, vodene boje, kolaž, tuš u boji , ..

2,5 godina, Igra bojama, ovladavanje tehnikom-tempera
2,5 godina, Igra bojama, ovladavanje tehnikom-tempera
4,5 godina, igra bojom na podlozi kruga; tempera
4,5 godina, igra bojom na podlozi kruga; tempera
6 godina, Zmaj, flomaster /slobodni izraz djeteta, njegova kreacija
6 godina, Zmaj, flomaster /slobodni izraz djeteta, njegova kreacija
7 godina, Jesensko drvo, tempera
7 godina, Jesensko drvo, tempera

Slikanje djecu ne treba učiti - u smislu stvaranja obojane površine, slaganja boja i sl; čak i prvi pokušaji nanošenja npr. tempere jedne preko druge su istraživački put da li to odraditi baš tako ili slagati boju do boje; isti je princip kod drugih slikarskih tehnika.Ono što djeci treba objasniti je tehnička strana određene tehnike - kako boju ocjediti ako je ima previše, kako uzeti manje boje, kako uzeti drugu boju i sl.

Mlađu djecu kroz razne igre kombiniranja i slaganja boja uvesti u slikarske odnose /sliku/, kombinirajući obojane oblike u  kompoziciju .Susret sa kolažiranjem ili vodenom bojom je nešto sasvim novo i zanimljivo, a samim tim i pogodno za usvajanje i ovladavanje tehnikom.U ranoj dobi /2-4/ interes djece za ovakvu vrstu aktivnosti je izniman i treba tu unutarnju motivaciju usmjeriti na savladavanje procesa, poticanje istraživanja i kreiranja kao načina likovnog , ali i ostalih načina istraživanja. Nakon toga počinje proces kreiranja i stvaranja.


MODELIRANJE

- glina, plastelin,alumunujska folija, glinamol, žica, pijesak/obični, kinetički, snijeg ...


5 godina, Čovjek, glina
5 godina, Čovjek, glina
6 godina, Slon, glina
6 godina, Slon, glina
7 godina, Labud, glina
7 godina, Labud, glina

Modeliranje je opuštajuća tehnika koja privlači i življu i povučeniju djecu. Posebno je pogodna za manipulaciju gdje djeca kroz sam susret sa materijalom istražuju, isprobavaju i otkrivaju mogućnosti modeliranja tj . izraza u volumenu. Dok god traje interes za istraživanje samog materijala, ne treba djecu ometati posebnim zahtjevima ili im davati modlice, valjke i sl. Tek kada prođu fazu ispitivanja materijala /što zna potrajati dosta dugo/ onda ćemo mi kao odgojitelji istraživati mogućnosti izričaja djeteta u toj tehnici. U ranoj dobi /2-3/ godine plastelin se pokazao primjereniji zbog lakšeg manipuliranja, ali čim je dijete u mogućnosti odraditi kvalitetno pripremljenu glinu treba preći na prirodni materijal. Svakodnevna prisutnost je nužna i poželjna već od rane dobi gdje je interes djece jako velik.Kada smo u mogućnosti trebamo koristiti i ostale materijale iz prirode - snijeg, pijesak. Djeca različitim pristupom masi - otkidanjem, gnječenjem, valjanjem, "crtanjem" na podlozi , udubljivanjem, dodavanjem, istražuju i stvaraju.